safestraits slider2

 

İTÜ Türk Boğazları Denizcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi İTÜBOA’nın Erasmus+ Mesleki Eğitim - Stratejik Ortaklıklar Dijital Eğitime Hazırlık 2020 çağrıları kapsamındaki projesi kabul edildi.

İTÜ Türk Boğazları Denizcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (İTÜBOA) “Development of Training System For Safe Turkish Straits (SafeSTRAITS)” başlıklı ve “2020-1-TR01-KA226-VET-098221” numaralı projesi AB Erasmus + Programı tarafından desteklendi.

Projenin Tanımı:

Development of Training System For Safe Turkish Straits (SafeSTRAITS) Türk Boğazları bölgesinde denizcilik faaliyetlerinin emniyetli bir biçimde sağlanabilmesi amacıyla, gemiadamları ve yerel deniz trafiği kullanıcıları için dijital bir eğitim sistemi geliştirilmesine yönelik 24 ay sürmesi planlanan bir projedir. 2020 yılı Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Dijital Eğitime Hazırlık (KA226-VET) faaliyeti kapsamında 71 adet proje başvurusu arasından desteklenen 11 proje arasında yer alarak 218.130 Avro hibe almaya hak kazanmıştır.

Türk Boğazları yılda ortalama 50 bin gemi geçişi ile Karadeniz ve Akdeniz arasındaki bağlantı konumunda olup, uluslararası ticaretin sürdürülebilmesinde son derece kritik bir bölge olarak kabul edilmektedir. İstanbul Boğazı, Marmara Denizi’ndeki deniz trafik bölgesi ve Çanakkale Boğazı’nı kapsayan bu bölge, dünya üzerindeki en dar ve tehlikeli su yollarından biri olarak görülür. Bölgede etkili olan kuvvetli akıntılar, keskin dönüşler, değişken hava koşulları, yoğun yerel trafik gibi etmenler gemilerin seyrini zorlaştırabilmekte ve çeşitli gemi kazaları meydana gelebilmektedir. Özellikle İstanbul Boğazı ve çevresindeki nüfusun yoğunluğu, kıyı kesimlerde konumlanan tarihi ve kültürel yapılar, su altı ekosisteminin çeşitliliği gibi faktörler düşünüldüğünde, burada meydana gelebilecek kazaların çok ciddi sorunlara sebep olması muhtemeldir. Söz konusu alanda seyir yapacak denizcilerin gemi trafik hatları, akıntı ve hava koşulları, raporlama bölgeleri, haberleşme kanalları, boğazlarda seyre kısıtlı bölgeler vs. gibi konularda bilgi sahibi olmalarının Türk Boğazları’nın emniyeti için önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda SafeSTRAITS projesi ile, ulusal ve uluslararası seyir yapan ticari gemilerdeki gemiadamları ile yolcu tekneleri, feribotlar, özel yatlar, balıkçı tekneleri gibi yerel trafik kullanıcıları için ayrı modüller oluşturularak Türk Boğazları bölgesine dair web tabanlı ve detaylı bir eğitim platformu oluşturulması planlanmaktadır. Eğitimler sonunda Türk Boğazları’ndaki seyir emniyetinin önemine ek olarak bölgedeki çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik de farkındalığın artırılması sağlanacaktır.

 

Proje Ortakları:

  • İTÜ Türk Boğazları Denizcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜBOA)
  • İstanbul Şehir Hatları A.Ş. – Türkiye
  • University of Strathclyde – Birleşik Krallık
  • Orka Prodüksiyon Medya Denizcilik Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi – Türkiye
  • Universitatea Maritima Din Constanta - Romanya
  • Denizcilik Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (DEDEK) – Türkiye
  • Andreas Papadakis Nautiliakes Kai Emporikes Epicheiriseis Monoprosopi Etaireia Periorismenhs Efthinis (A.P. & A LIMITED) – Yunanistan

 

Proje Yürütücüsü:

Prof. Dr. Özcan ARSLAN

İTÜ Proje Ekibi:

Prof. Dr. Özcan ARSLAN

Doç. Dr. Emre AKYÜZ

Araş. Gör. Gizem ELİDOLU